پروتکل هوشمندسازی Zigbee و مزایای استفاده از زیگ بی
یکی از پروتکلهای پیشرو در برقراری ارتباط بین تجهیزات تولیدکنندگان مختلف و یکپارچه کردن آنها Zigbee است. زیگبی، تنها استاندارد باز بیسیم است که بر اساس اینترنت اشیا (IoT) ساخته شده است. اولین نسخه این تکنولوژی در سال 2005 ساخته شده و پس از گسترش جهانی آن، استاندارد هوشمندسازی Zigbee وارد بازار شد.
Zigbee یک پروتکل هوشمندسازی خانگی با شبکه مش بی سیم است. این پروتکل برای هوشمند سازی در سرعت، پهنای باند و فاصله کم ایجاد شده است. زیگبی بین تولیدکنندگان اتوماسیون بسیار رایج است. همچنین در هوشمند سازی مراقبتهای سلامت نیز مورد استفاده قرار میگیرد. استاندارد Zigbee در سال 2003 عرضه شد و توسط اتحادیه Zigbee مدیریت میشود.
نام Zigbee از حالت حرکت غیر ترتیبی و زیگزاگی زنبورها حین گرده افشانی گرفته شده است و نشان دهنده مسیرهای نامرئی ارتباطی در محیط بیسیم شبکه زیگبی است.
ویژگیهای پروتکل زیگ بی
• فرکانس و سرعت پروتکل هوشمند سازی
رادیوهای Zigbee معمولا در باند 2.4 GHz کار میکند. برخی از دستگاهها در آمریکای شمالی از باند 915MHz نیز استفاده میکنند. هر دستگاه میتواند دستوراتی را ارسال و دریافت کند و همچنین اطلاعات را به سایر دستگاههای سازگار منتقل کند. این یک شبکه مش ad-hoc را در اتوماسیون خانگی تشکیل میدهد. شبکه مش به افزایش برد ارتباطات برای پوشش کل خانه کمک میکند.
سرعت انتقال داده در پروتکل هوشمند سازی Zigbee برای پخش رسانه مناسب نیست. اما، سرعت 250 کیلو بیت بر ثانیه روی رادیوهای 2.4GHz ، برای ارسال و دریافت دستورات بسیار قوی است.
• برد و اندازه شبکه اتوماسیون خانگی
در هوای آزاد و دید مستقیم، برد انتقال حدود 100 متر است. اما، برد عملی داخل ساختمان برای اتوماسیون خانگی حدود 9 متر است. از آنجا که دستگاهها یک شبکه مش ایجاد میکند، محدوده 9 متری میتواند تا حد زیادی افزایش پیدا کند. یک کنترلر در شبکه Zigbee می تواند هزاران دستگاه را اداره کند. اندازه تئوریک شبکه زیگبی در حدود 65000 دستگاه است.
کاربردهای پروتکل Zigbee
Zigbee در بسیاری از سیستمهای اتوماسیون کاربرد دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سیستمهای اتوماسیون صنعتی که در تولید، بستهبندی و … مورد استفاده قرار میگیرند.
• سیستمهای اتوماسیون خانه، شامل روشنایی، درها، قفلها، ترموستاتها، نظارت، مراقبت و …
• مانیتورینگ شبکه، شامل نظارت بر دما، مدیریت مصرف انرژی، مکانیابی خطا و …
• سنجش هوشمند برای جلوگیری از سرقت انرژی، پشتیبانی قیمتگذاری مصرف انرژی و …
• نظارت پزشکی، به خصوص در مکانهایی مانند بیمارستانها و درمانگاهها