گرافیک لپ تاپ یاGPU به دو دسته اصلی تقسیم بندی می شود.
کارت گرافیک مجتمع یا یکپارچه و کارت گرافیک مجزا یا جدا
کارت گرافیکهای مجتمع شامل کارتهایی هستند که به همراه پردازنده ها در یک تراشه جای گرفتهاند. این کارت گرافیکها حتی در بهترین مدلها هم قدرت کافی برای اجرای بازیهای سنگین را ندارند و معمولاً در سیستمهایی که کاربران نیاز مبرمی به امور گرافیکی سنگین ندارند مناسبتر است. کارت گرافیکهای آنبرد نیز در همین دسته قرار میگیرند.
کارت گرافیکهای جداگانه آنهایی هستند که قسمتی جدا از بورد اصلی سیستم شما را به اشغال خود در آوردهاند و در یک تراشه با پردازشگر اصلی جای نمیگیرند. این کارت گرافیکها خود دارای حافظه جداگانه هستند و هستههای پردازشی جداگانه با فرکانس متغییر دارند و برای اجرای کارهای سنگین گرافیکی لازم هستند
سرعت پردازشگر گرافیکی چیست؟
سرعت فرکانس در کارت گرافیکها نیز همچون پردازشگرها است. در این بخش نیز بالاتر رفتن فرکانس سرعت پردازشی بیشتری به پردازشگر شما ارمغان میآورد. البته سرعت فرکانس پردازشگر گرافیکی در اختیار تولید کننده لپ تاپ است و یکسان بودن مدل کارت گرافیک در دو لپ تاپ به معنای یکی بودن فرکانس هستههای آنها نیست. همچنین توجه داشته باشید که ممکن است یک کارت گرافیک با حافظه کمتر ولی فرکانس بیشتر سریعتر از یک کارت گرافیک با حافظه بیشتر ولی فرکانس کمتر عمل کند.
DirectX
DirectX هم همانند OpenGL یک API یا واسط برنامهنویسی است اما توسط مایکروسافت ایجاد و پشتیبانی میگردد. این محیط برنامه نویسی به تولیدکنندگان و برنامهنویسان کمک میکند که بهتر و راحتتر به امکانات و منابع سیستم دسترسی پیدا کنند. نکته مهم در رابطه با دایرکت ایکس (تلفظ آمریکایی آن دیرکت ایکس است) آن است که سخت افزار شما توانایی خواندن دستورات این محیط برنامه نویسی را داشته باشد. بنابراین توجه به اینکه کارت گرافیک شما از آخرین نسخه این API که DirectX 12 است پشتیبانی کند نکته مهمی است. البته عدم پشتیبانی از نسخه جدید بدین معنا نیست که دیگر نمیتوانید با لپ تاپتان بازی کنید، اما برخی از قابلیتهایی که به کمک نسخه جدید دایرکت ایکس قابل استفاده هستند، عملا در سیستم شما بلااستفاده خواهد شد و این بدین معناست که مثلا در برخی موارد گرافیک بازی از آنچه که در کارت گرافیکهای مجهز به نسخه جدید DirectX نمایش میدهند پایینتر خواهد بود و جزییات برخی از صحنهها کاهش خواهد یافت.
برای شناسایی کارت گرافیک ها باید به دو رقم سمت چپ آن توجه کنید. رقم اول از چهار رقم از سمت چپ نشان دهنده نسل پردازشگر گرافیکی و رقم دوم نیز به قدرت آن اشاره دارد. در رقم دو، عددهای 0 تا 2 به کارت گرافیکهای کم مصرف و ضعیف، 2 تا 7 به کارت گرافیکهای متوسط و میان رده و 8 و9 به قدرتمندها اشاره دارد. همچنین M در کنار نام آنها اشاره به موبایل یا همان مخصوص لپتاپها دارد. اما دو رقم آخر به مولفه های گوناگونی بستگی دارد که جمع بندی آن کار ساده ای نیست و نمیتوان در حال حاضر قاعدهای که به راحتی قابل فهم باشد، تعریف نمود.
نکته آخر نیز آن است که توجه کنید کارت گرافیک شما به طور حتم از Nvidia Optimus یا AMD Enduro بهرهمند باشد. این قابلیتها به تعویض خودکار بین کارت گرافیک یکپارچه و کارت گرافیک اصلی در لپتاپها و کامپیوترها در موقعیتهایی که پردازشهای کمتر یا بیشتر مورد نیاز است کمک میکنند. برای مثال در حالت کم قدرت به کارت گرافیک یکپارچه با CPU، مصرف کمتری دارد سوییچ میکند تا بدین ترتیب انرژی کمتری مصرف شود. آموزش تعمیر لپ تاپ
من به چه گرافیکی نیاز دارم؟
پاسخ این سوال را بهتر است در نیازهای روزمره خود بسنجید. اگر استفاده شما از لپتاپ صرفا برای پخش موزیک یا تماشای فیلمهای سینمایی است، بنابراین یک لپتاپ با کارت گرافیک معمولی یا حتی OnBoard و مجتمع با پردازشگر اصلی نیز میتواند از پس نیازهای شما بربیاید. اما در صورتی که نیازمند کارهای گرافیکی یا اجرای بازیهای گرافیکی و پر زرق و برق روز هستید، پس انتخاب شما محدود به مدلهایی میشود که دارای کارت گرافیک مستقل هستند.