هولوگرام همراه


شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir ) بازدید: ۹
موبایل هولوگرام کد A242881

آیا هولوگرافی آینده تلفن های همراه را رقم می زند؟

سال ۱۹۷۷ زمانی که جورج لوکاس، کارگردان فیلم های جنگ ستارگان ایده جدیدی را برای انتقال صدا، تصویر و بعد ارائه کرد، کمتر کسی فکر می کرد این رویا زمانی به واقعیت تبدیل شود. برای تحقق این رویا کافی بود کودکان دوران فیلم های جنگ ستار گان بزرگ شوند تا به رویای خود در زندگی امروز جان ببخشند.

این رویای صادقه یعنی یافتن راهی برای به نمایش درآوردن تصویر، صدا و بعد در هوا به صورت معلق، هولوگرام نام گرفت. حالا این فناوری نوپا که هنوز هم چندان جدی گرفته نشده، راه خود را به تلفن های همراه باز کرده است. تصور این که در حال بازی فروت نینجا، میوه ها به جای حرکت در صفحه نمایش تلفن همراه، به سمت شما پرتاپ شوند یا آن که مدل سه بعدی ساختمان ها و ماشین های مختلف را روبه روی صورتتان تماشا کنید، هیجان انگیز به نظر می رسد، اما این که این فناوری دقیقا چیست و آیا راهی برای ورود به تلفن های همراه دارد یا خیر، پرسشی است که در این گزارش به آن پاسخ می دهیم.

هولوگرام چیست؟

به بیان ساده می توان هولوگرام یا عمل هولوگرافی را روشی برای نمایش تصاویر سه بعدی دانست. در این روش که به آن «تمام نگاری» هم گفته می شود، به پرده نمایش یا رابطی مانند عینک های سه بعدی نیاز نیست و کاربر می تواند تصاویر را مقابل چشمانش و معلق در هوا ببیند. موضوع اصلی در تمام نگاری ایجاد بستری برای به تصویر در آوردن بدون نیاز به پرده نمایش است، زیرا ذرات فتون که از یک منبع نور ارسال می شود، پس از برخورد با یک جسم که آنها را انعکاس ندهد، مرئی می شوند. اکنون تلاش های زیادی برای نمایش های هولوگرامی انجام شده که یکی از متداول ترین آنها استفاده از هوا به صورت مه است. این هوای سنگین باعث می شود ذرات نور بستری برای نمایش پیدا کنند.

استفاده از هوای غلیظ یکی از کم هزینه ترین روش ها برای نمایش هولوگرام است، اما معمولا تصویر به دست آمده کیفیت قابل توجهی ندارد و با شدت غلظت این هوای سیال، کیفیت تصویر نیز کاهش پیدا می کند. علاوه بر این، ایجاد این هوای مه آلود که محدوده کمی برای نمایش ایجاد می کند، روش چندان مناسبی نیست تا بتوان آن را برای استفاده در منازل نیز به کار برد. استفاده از قطرات آب با دستورالعملی مشابه، اما کیفیتی مناسب تر روشی دیگر برای تمام نمایی است.

روش کارآمدتر، اما بسیار پرهزینه برای نمایش تصاویر هولوگرام، استفاده از پرتوهای لیزری است. دانشمندان ژاپنی در یک پروژه بسیار پرهزینه با تعریف فاصله انفجار برای میلیون ها پرتوی لیزر توانستند هولوگرافی را بدون نیاز به بستری مانند پرده نمایش، هوای غلیظ و قطرات آب ایجاد کنند. البته یک نمایش ده ثانیه ای برای هولوگراف لیزری هزینه ای نزدیک به یک میلیون دلار دارد، برای همین به نظر نمی رسد هیچ وقت پای این شیوه به تولید انبوه و بازار برسد.

چینی ها دست به کار می شوند

ورود فناوری هولوگرام به تلفن های همراه به علت وجود دردسرهای موجود و فضای زیادی که نمایشگرهای تمام نما اشغال می کنند، شاید کمی بعید به نظر برسد، اما بتازگی یک شرکت چینی ادعا کرده اولین گوشی های هوشمند را با رابط هولوگرافی تولید کرده است. این تلفن همراه Estar Takee ۱ نام دارد و احتمالا بسیاری از اهالی دنیای فناوری حتی یک بار هم نام شرکت سازنده آن را نشنیده اند. این گوشی برای پردازش تصویر تمام نما از یک داک استفاده می کند که پشت گوشی سوار است. چهار دوربین نیز جلوی تلفن قرار دارند تا مسیر چشم کاربر را برای ایجاد یک تصویر سه بعدی تشخیص دهند.

طبق ادعای این شرکت در وبسایتش، این چهار دوربین ویژگی های متعددی دارند که به سیستم عامل تلفن همراه اجازه می دهند حرکات دست کاربر را نیز تشخیص دهد؛ یعنی مشابه اتفاقی که در کینکت مایکروسافت می افتد. با توجه به این ویژگی کاربر می تواند کنترل کاملی بر تصاویر سه بعدی پیرامونش داشته باشد و کارهایی مانند باز کردن قفل گوشی، کار با صفحه لمسی و انجام بازی هایی که به دقت بالایی نیاز ندارند، امکان پذیر خواهد بود. این شاهکار چینی ها علاوه بر ویژگی منحصر به فردش، در گروه تلفن های همراه معمولی قرار می گیرد و با داشتن یک صفحه نمایش ۵/۵ اینچی، دوربین ۱۳ مگاپیکسلی و باتری ۲۵۰۰ میلی آمپر ساعتی باب دل کاربران نه چندان حرفه ای است. Takee از یک پردازنده MediaTek OCTA استفاده می کند و دو گیگابایت رم، حافظه ۳۲ گیگابایتی آن را پشتیبانی می کند. این تلفن همراه که قرار است فقط در چین به فروش برسد، در دو رنگ سیاه و سفید به بازار عرضه می شود.

آمازون وارد می شود

فروشگاه اینترنتی آمازون که با رونق گرفتن بازار تبلت ها، مسیر خود را به سمت تولید گجت های دیجیتال کج کرد، چند سال است با تولید کتابخوان ها و تبلت های کیندل وارد بازار دیجیتال شده و بتازگی نیز تلفن هوشمند جدید خود را با نام آمازون فایر رونمایی کرده است. این تلفن همراه با انتقاد های متفاوتی روبه رو شده است. عده ای آن را یک شوخی بچگانه از طرف آمازون و عده ای دیگر آن را محصولی با آینده روشن خطاب کرده اند. این گوشی همچنان شایعات زیادی را یدک می کشد، یکی از این شایعات اضافه شدن قابلیت نمایش هولوگرافیک است، اما این اتفاق تا حدی دور از ذهن است که بیشتر کارشناسان آن را طرحی برای نسل آینده گوشی های آمازون می دانند. اکنون با رونمایی از گوشی چینی Estar Takee ۱ و تحقق رویای هولوگرافیک، به نظر می رسد آمازون نیز با سرعت بیشتری به اجرای پروژه خود بپردازد.

با توجه به نشانه های موجود باید نزدیک ترین رقیب Estar Takee ۱ را آمازون دانست و باید منتظر ماند تا این پروژه به مرحله تولید برسد. آمازون برای اجرای قابلیت تمام نمایی خود قرار است از هر دو ویژگی شناسایی مسیر مردک چشم و همچنین ایجاد هوای غلیظ استفاده کند. اکنون مشکل اصلی جای دادن تمام این امکانات در بدنه اصلی تلفن همراه است، بدون آن که جای بیش از حدی اشغال کند یا وزن گوشی را از حد انتظار بالاتر ببرد.